poniedziałek, 22 października 2012

Zupa kalafiorowa

Od jakiegoś czasu chodziła za mną zupa kalafiorowa i w końcu udało mi się ją zrobić.


Zupa kalafiorowa z makaronem

Składniki na 4 spore porcje:
  • włoszczyzna (bogata w marchew, a jeśli takiej nie ma, to dodatkowo 3-4 marchewki)
  • 3 duże ziemniaki (i 2 dodatkowo mniejsze do bento)
  • kostka warzywna
  • duży kalafior
  • sól, pieprz, lubczyk ogrodowy, kminek mielony
Kalafiora podzielonego na różyczki gotujemy al dente w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. W drugim garnku w ok. 2-2,5 l. wody z kostką warzywną gotujemy włoszczyznę (całą) i ziemniaki (też całe). Następnie wyjmujemy włoszczyznę i ziemniaki i w odrobinie zupy miksujemy na "papkę". Zmiksowane warzywa dodajemy do wywaru i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, lubczykiem i kminkiem.
I teraz czas na kalafiora - dodajemy różyczki do zupy. Ja swoją zupę podałam dodatkowo z makaronami - razowym i zwykłym, żeby było ciekawiej.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz