Dzisiejsze bento poszło w stronę słodyczy. Na szczęście postarałam się, żeby było zdrowo, więc wyrzuty sumienia zostały uspokojone.
placki orkiszowe
a jako dodatek jabłka lekko osłodzone i lekko uprażone
do tego gruszka i winogrono
A tu przepis na placki (sztuk ok 7):
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki otrąb np. żytnich
- 1 płaska łyżka cukru pudru
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Wszystko razem miksujemy (na końcu dodając mleko, by wyczuć, czy szklanka to nie za dużo) i smażymy na patelni posmarowanej olejem. Potem ewentualny nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowych ręcznikach.
Smacznego :D
ale bym zjadła takiego placka! tu i teraz!
OdpowiedzUsuń