czwartek, 18 października 2012

Kasza jaglana i jabłka

W końcu jakieś bento z moją ukochaną kaszą jaglaną. Do tego pyszne jabłka o naprawdę jabłkowym smaku (może dlatego, że jabłka są z "robakiem" niepryskane i nie mieszczą się w normach unijnych).



Jak zrobić taką pyszną kaszę? Otóż, bardzo prosto :) 
Gotujemy (z dodatkiem odrobiny soli) tyle kaszy, ile nam potrzeba, pamiętając, by przed gotowaniem dokładnie kilkakrotnie ją przepłukać i nawet kilka razy wrzątkiem, żeby straciła gorzki posmak. Jabłka kroimy w kostkę posypujemy cukrem i gotujemy z dodatkiem wody przez ok 5-10 min, aż będą miękkie. Podgotowane jabłka razem z powstałym sokiem dodajemy do ugotowanej kaszy. I gotowe. Możemy ewentualnie dosłodzić, albo dodać jeszcze jogurtu naturalnego (albo czegoś innego, na co mamy akurat ochotę).


A co poza kaszą z jabłkami było w moim pudle?
winogrona
papryka czerwona i
serek wędzony :)


:D

2 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie. A czym można zastąpic kaszę jaglaną?

    OdpowiedzUsuń
  2. :0 może kuskusem, albo komosą ryżową.

    OdpowiedzUsuń