Dziś kolejne "konkretne" bento - pierogi. Rzadko robię pierogi, bo tak jak i przy naleśnikach, mam wrażenie, że robienie ich to niekończąca się historia. Tym razem jednak moja chęć była większa niż niechęć i postanowiłam zrobić pierogi z kaszą gryczaną.
Poniżej przedstawiam Wam przepis, z którego wyszły mi 43 pierogi.
Składniki na ciasto:
- 2 czubate szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- trochę mniej niż 3/4 szklanki ciepłej wody
- szczypta soli
Z podanych składników zagniatamy ciasto na pierogi (ilość wody i mąki w trakcie robienia ciasta niestety podlega modyfikacjom - mnie wyszło nieco więcej mąki niż w przepisie, może dlatego, że moje jajko było duże i miało dwa żółtka).
Składniki na farsz:
- woreczek kaszy gryczanej (100 g) ugotowanej w osolonej wodzie
- 1 cebulka czerwona, pokrojona w kostkę i podsmażona na maśle
- rozkruszony biały ser - 200 g
Składniki farszu mieszamy razem - ja je dodatkowo razem podsmażyłam na patelni. I zostawiamy do wystygnięcia.
Następnie robimy pierogi i gotujemy w osolonej wodzie.
Te pyszne pierogi polałam kalorycznym masłem i zabrałam w pudle do pracy, a tam podgrzałam w mikrofali i zjadłam ze smakiem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz