Ostatnio absolutnie nie miałam weny do robienia pudełek :( Zima i praca (której ciągle dużo) po prostu mnie dobiły. Trwałam w tym marazmie już jakiś czas i w końcu postanowiłam wziąć się w garść i znowu zacząć kreatywnie podchodzić do tematu mojego lunchu (jaki i do całej diety).
Pierwszym posiłkiem, które trafiło do "nowego" pudełka była Sałatka ze szpinakiem, mozzarellą i przepysznym sosem truskawkowym :D
Składniki na dwie porcje:
- 1/2 opakowania młodego szpinaku ( czyli ok 100 g)
- 1 kula mozzarelli
- kilka włoskich orzechów
- 4 łyżki śmietanki 30%
- sól i pieprz do smaku
- 200 g mrożonych truskawek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka prawdziwego kakao
- 2 łyżki octu balsamicznego
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
Wszystkie składniki sosu wkładamy do rondelka i gotujemy kilka minut, a następnie miksujemy na gładką masę i pozostawiamy do wystygnięcia.
W salaterce układamy na dnie liście umytego szpinaku, dodajemy kawałki mozzarelli i kawałki orzechów i całość delikatnie doprawiamy pieprzem i solą. Sałatkę najpierw polewamy śmietanką a następnie sosem truskawkowym.
Dla mnie po prostu megapyszne :)
Pozdrawiam
To musi być pyszne!
OdpowiedzUsuń