Bardzo lubię tę szarlotkę, właśnie za to, że są prawie same jabłka, a ciasta tylko odrobinkę :)
Składniki na tortownicę o średnicy ok. 24 cm:
Wyjęte z lodówki ciasto dzielimy na dwie równe części. Pierwszą częścią wylepiamy spód (uprzednio nasmarowanej masłem i wysypanej mąką) tortownicy. Ciasto posypujemy bułką tartą.
Następnie wykładamy jabłka. Drugą część ciasta rwiemy na małe kawałeczki i układamy na jabłkach.
Pieczemy ok 40-50 minut, aż ciasto się zarumieni.
Gotowe ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
170 g mąki
50 g cukru pudru
120 g masła schłodzonego i pokrojonego na kawałki
1 żółtko
5-6 jabłek
oraz
szczypta soli, 2 łyżki cukru, łyżeczka cynamonu, 1-2 łyżki bułki tartej
Sposób wykonania:
Z mąki, cukru pudru, masła, żółtka i szczypty soli zagniatamy ciasto.
Formujemy kulę i schładzamy w lodówce przez ok. 1 godzinę.
W czasie gdy ciasto siedzi w lodówce, kroimy jabłka w kostkę, dodajemy cukier i prużymy z odrobiną wody, aż trochę zmiękną, ale się nie rozpadną. Pod koniec dodajemy cynamon i dokładnie mieszamy.
Następnie wykładamy jabłka. Drugą część ciasta rwiemy na małe kawałeczki i układamy na jabłkach.
Pieczemy ok 40-50 minut, aż ciasto się zarumieni.
Gotowe ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz