środa, 13 lutego 2013

Szarlotka prawie bez ciasta

Bardzo lubię tę szarlotkę, właśnie za to, że są prawie same jabłka, a ciasta tylko odrobinkę :)

Składniki na tortownicę o średnicy ok. 24 cm:

 
170 g mąki

 50 g cukru pudru

 120 g masła schłodzonego i pokrojonego na kawałki

 1 żółtko

 5-6 jabłek

oraz 
szczypta soli, 2 łyżki cukru, łyżeczka cynamonu, 1-2 łyżki bułki tartej 

Sposób wykonania:

 Z mąki, cukru pudru, masła, żółtka i szczypty soli zagniatamy ciasto. 


 Formujemy kulę i schładzamy w lodówce przez ok. 1 godzinę.

 
W czasie gdy ciasto siedzi w lodówce, kroimy jabłka w kost, dodajemy cukier i prużymy z odrobiną wody,trochę zmiękną, ale się nie rozpadną. Pod koniec dodajemy cynamon i dokładnie mieszamy.


 Wyjęte z lodówki ciasto dzielimy na dwie równe części. Pierwszą częścią wylepiamy spód (uprzednio nasmarowanej masłem i wysypanej mąką) tortownicy. Ciasto posypujemy bułką tartą.


Następnie wykładamy jabłka. Drugą część ciasta rwiemy na małe kawałeczki i układamy na jabłkach.


Pieczemy ok 40-50 minut, aż ciasto się zarumieni.
Gotowe ciasto możemy posypać cukrem pudrem.


Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz