poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Czekoladowy mus z awokado

Świetny sposób na awokado w formie słodkiej. Jeśli staracie się ograniczać słodycze, a najdzie Was ochota na coś słodkiego, to taki mus jest zbawieniem. W dodatku same naturalne składniki.


 Jeszcze jedna zaleta tego musu jest taka, że jest łatwy i bardzo szybki w wykonaniu :)

Na dwie małe porcje potrzebujemy:
  • 1 dojrzałe awokado
  • trochę mleka - ok. 4-5 łyżek (ale ja wlałam na oko)
  • łyżkę prawdziwego kakao (też wedle uznania, łyżka może być czubata lub płaska)
  • 2-3 łyżki miodu 
  • szczypta soli morskiej
  • i opcjonalnie - kilka kropel aromatu waniliowego lub trochę  cukru waniliowego

 Awokado obieramy i kroimy na cząstki. Wkładamy do naczynia, w którym będziemy miksować. Dolewamy trochę mleka.

 
Następnie dodajemy kakao, szczyptę soli i ewentualnie ekstrakt lub cukier waniliowy.


Dodajemy miód...


 i na koniec wszystko razem miksujemy na gładką masę - mus.


Smacznego :)

2 komentarze:

  1. ach, taki krem baaardzo lubię!

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy bym nie wpadła na taki pomysł, muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń