niedziela, 7 kwietnia 2013

Surówka z roszponki

Tęsknię już do świeżych, polskich warzyw. Objadam się ostatnio świeżym szpinakiem (ale niestety hiszpańskim, który jak wyczytałam w nowym Kukbuku, wcale taki zdrowy nie jest), roszponką i rukolą, zaczęłam jeść kiełki, czekam z utęsknieniem na wiosnę, a w międzyczasie wymyślam surówki:)


 Do przygotowania tej surówki potrzebne są:
  • roszponka
  • kiełki brokuła
  • pomidor
  • świeża bazylia i suszona
  • odrobina soli morskiej i pieprzu
  • olej rzepakowy
Pomidora kroimy na małe kawałeczki (bez pestek) i mieszamy z roszponką, kiełkami i kilkoma listkami świeżej bazylii. Do smaku dodajemy odrobinę soli i pieprzu oraz bazylii suszonej. Na koniec dodajemy łyżkę lub dwie oleju rzepakowego i całość dokładnie mieszamy. 

Surówkę można podać do drugiego dania lub wzbogacić np. serem feta i zjeść na lunch.


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz