Tęsknię już do świeżych, polskich warzyw. Objadam się ostatnio świeżym szpinakiem (ale niestety hiszpańskim, który jak wyczytałam w nowym Kukbuku, wcale taki zdrowy nie jest), roszponką i rukolą, zaczęłam jeść kiełki, czekam z utęsknieniem na wiosnę, a w międzyczasie wymyślam surówki:)
Do przygotowania tej surówki potrzebne są:
- roszponka
- kiełki brokuła
- pomidor
- świeża bazylia i suszona
- odrobina soli morskiej i pieprzu
- olej rzepakowy
Pomidora kroimy na małe kawałeczki (bez pestek) i mieszamy z roszponką, kiełkami i kilkoma listkami świeżej bazylii. Do smaku dodajemy odrobinę soli i pieprzu oraz bazylii suszonej. Na koniec dodajemy łyżkę lub dwie oleju rzepakowego i całość dokładnie mieszamy.
Surówkę można podać do drugiego dania lub wzbogacić np. serem feta i zjeść na lunch.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz