niedziela, 26 maja 2013

Obiadowe jajko na szpinaku

Marzyła mi się zupa ze świeżego szczawiu i jeszcze jajka ze szpinakiem, naszym, polskim. Wybrałam się zatem w sobotę na rynek, a tam ani szczawiu ani szpinaku :( Zupa ze szczawiu ze słoika to na pewno nie to samo, co ze szczawiu świeżego. Na zupę niestety muszę jeszcze poczekać. A szpinak kupiłam, tyle że włoski. I przyrządziłam go z jajem i nie tylko....


Składniki:
(porcja na dwie osoby)
  • ok. 8 średnich ziemniaków
  • opakowanie świeżego szpinaku (można dać więcej, bo szpinak bardzo się na patelni kurczy)
  • 2 jaja
  • ok. 30 dag startego parmezanu lub innego sera
  • łyżka śmietany
  • łyżka masła
  • sól i pieprz 
  • ewentualnie ząbek czosnku
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, a ugotowane przeciskamy przez praskę i przekładamy do lekko wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego.


Do ziemniaków można dodać ewentualnie odrobinę mleka, wtedy będą delikatniejsze i bardziej "aksamitne".

Dokładnie wypłukany szpinak dusimy na łyżce masła przez ok 2-3 minuty (możemy dodać ząbek czosnku). Następnie dodajemy sól i pieprz do smaku.


Dodajemy łyżkę śmietany i starty ser i jeszcze chwilę dusimy.


Szpinak wykładamy na ziemniaki.


Robimy małe wgłębienie i wbijamy w środek jajko.


Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 15-17 minut - do momentu aż jajko się zetnie.

Podajemy natychmiast.


Smacznego

1 komentarz:

  1. to musi być pyszne!Aż mi ślinka pociekła :)

    OdpowiedzUsuń