wtorek, 25 lutego 2014

Boczniaki w panierce

    Przepis najprostszy pod słońcem, ale wiem, że nie każdy w swoim życiu zakosztował boczniaków. Dlatego dzielę się z Wami tym przepisem. Żeby zachęcić, bo boczniak to smakowity grzyb i jeśli komuś brakuje "kotleta", to on go z powodzeniem zastąpi. I może nie jest to najzdrowszy posiłek na świecie, ale za to jaki pyszny!

Składniki:
  • tacka boczniaków
  • jajko lub dwa (u mnie dwa)
  • mąka 
  • bułka tarta
  • sól i pieprz
  • olej lub oliwa do smażenia
Boczniaki myję, a następnie suszę na papierowym ręczniku. Sól oraz pieprz dodaję do roztrzepanego jajka. Obtaczam grzyby kolejno w mące, jajku i bułce tartej i smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony, aż będą złote i chrupiące. Ot i cala filozofia :) Najlepsze są zaraz po usmażeniu, ale i na drugi dzień, odgrzane są bardzo smaczne.


 Smacznego

1 komentarz:

  1. Mniam, chętnie wypróbuję ten przepis na jutrzejszy obiad :-)
    A.

    OdpowiedzUsuń