sobota, 15 lutego 2014

Kotlety z kaszy jaglanej i pieczarek

    Bardzo proste i pyszne, w sam raz na zimowy obiad. Ja swoje kotlety zabrałam do pracy i zjadłam podgrzane w mikrofali na lunch. Ale narobiłam zapachu! Wegański kotlet stał się obiektem zainteresowania mięsożernych współpracowników :D





Składniki na ok. 10 kotletów
  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej
  • ok. 40-50 gad pieczarek
  • pęczek natki pietruszki
  • 1/2 szklanki zmielonych płatków owsianych
  • łyżeczka lubczyku 
  • łyżka sosu sojowego
  • pieprz ziołowy ew. czarny
  • sól
  • otręby 
  • olej do smażenia
    Kaszę dokładnie, kilkakrotnie płuczemy pod gorącą wodą. Na gotującą się wodę - ok 2,25 szklanki  - wrzucamy kaszę i gotujemy przez ok. 5-7 minut. Następnie wyłączamy gaz i zostawiamy kaszę pod przykryciem na 20-30 minut. Po tym czasie odkrywamy, mieszamy (kasza ma być sypka) i czekamy aż przestygnie.
Obrane pieczarki kroimy na plasterki i smażymy na oleju (lekko posolone). Usmażone - dokładnie blendujmy. Natkę pietruszki drobno siekamy.
Do kaszy dokładamy zmielone pieczarki, posiekaną natkę i zmielone płatki owsiane i wszystko razem  mieszamy. Następnie dodajemy sos sojowy, lubczyk oraz doprawiamy pieprzem i solą. Wyrabiamy rękoma jak ciasto i lepimy kotlety. Każdy kotlet obtaczamy w otrębach i smażymy na rozgrzanym oleju aż otręby zrobią się złoto-brązowe.


 
Smacznego

1 komentarz: