Gdyby nie to wałkowanie, wycinanie i klejenie, wałkowanie, wycinanie i klejenie i znowu wałkowanie.....mogłabym jeść Kartoflki nawet kilka razy w tygodniu. Są po prostu przepyszne, no ale kto nie lubi pierogów?
Składniki na około 35 pierogów:
Ciasto:
- 2 czubate szklanki mąki pszennej
- jajko
- ok. 3/4 szklanki ciepłej wody
- szczypta soli
Farsz:
- 3 jajka na twardo
- 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
- po pół pęczka szczypiorku i natki pietruszki
- 2 czubate łyżki zmielonego siemienia lnianego (zamiast surowego jajka)
- pieprz i sól do smaku
Ugotowane ziemniaki ugniatamy tłuczkiem lub praską. Dodajemy posiekane ugotowane jajka, natkę pietruszki i szczypiorek oraz zmielone siemię lniane (lub surowe jajko). Doprawiamy solą i pieprzem i całość dokładnie mieszamy.
Odmierzone łyżką porcje farszu nakładamy na wykrojone z ciasta krążki.
Lepimy pierogi i gotujemy w osolonym wrzątku przez kilka minut. My swoje pierogi zjedliśmy z roztopionym masłem.
Smacznego
Masz rację, pierogi można jeść i jeść, feler w tym, żeby zdążyć z robieniem ;) Bardzo zaciekawił mnie ten farsz, więc zapisuję przepis i wypróbuję . Pozdrawiam i zapraszam do siebie, hm, głównie na słodkości ;)
OdpowiedzUsuń