niedziela, 16 marca 2014

Ajntopf

    Ajntopf lub eintopf to danie jednogarnkowe popularne chyba najbardziej na Śląsku (przynajmniej tak podają źródła i pewnie mają rację), które może przybrać postać gulaszu lub zupy. Ja natrafiłam na to danie w formie zupy w Nowej Kuchni Polskiej i swoją prostotą oraz szybkością wykonania od razu przypadło mi do gustu. Po prostu zupa warzywna, tyle że z warzywem, którego nigdy wcześniej do zupy nie dodawałam - kalarepą. Zupa wyszła wspaniała, treściwa, a kalarepka po prostu rozpływa się w ustach. Już się nie mogę doczekać młodej włoszczyzny, wtedy dopiero zrobię Ajntopf :)
 



Składniki na ok. 4 porcje:
  • wywar warzywny lub woda
  • 5-6 ziemniaków
  • włoszczyzna z kapustą włoską - wersja maksimum
  • 2 kalarepki
  • 2 łyżki mąki 
  • ok. 2 łyżek masła
  • sól, pieprz, odrobina zmielonego kminku, liść laurowy
  • ewentualnie do podania śmietana 12%
Wszystkie warzywa obrane i umyte kroimy na mniejsze kawałki.
 
 
Następnie wkładamy je do garnka, dodajemy przyprawy i zalewamy bulionem warzywnym lub wodą (ale nie przesadzamy, bo zupa ma być gęsta). Gotujemy do miękkości. Z masła i mąki robimy zasmażkę i dodajemy do zupy. Gotową zupę możemy podać ze śmietaną.
 
Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz