Ajntopf lub eintopf to danie jednogarnkowe popularne chyba najbardziej na Śląsku (przynajmniej tak podają źródła i pewnie mają rację), które może przybrać postać gulaszu lub zupy. Ja natrafiłam na to danie w formie zupy w Nowej Kuchni Polskiej i swoją prostotą oraz szybkością wykonania od razu przypadło mi do gustu. Po prostu zupa warzywna, tyle że z warzywem, którego nigdy wcześniej do zupy nie dodawałam - kalarepą. Zupa wyszła wspaniała, treściwa, a kalarepka po prostu rozpływa się w ustach. Już się nie mogę doczekać młodej włoszczyzny, wtedy dopiero zrobię Ajntopf :)
Składniki na ok. 4 porcje:
Składniki na ok. 4 porcje:
- wywar warzywny lub woda
- 5-6 ziemniaków
- włoszczyzna z kapustą włoską - wersja maksimum
- 2 kalarepki
- 2 łyżki mąki
- ok. 2 łyżek masła
- sól, pieprz, odrobina zmielonego kminku, liść laurowy
- ewentualnie do podania śmietana 12%
Następnie wkładamy je do garnka, dodajemy przyprawy i zalewamy bulionem warzywnym lub wodą (ale nie przesadzamy, bo zupa ma być gęsta). Gotujemy do miękkości. Z masła i mąki robimy zasmażkę i dodajemy do zupy. Gotową zupę możemy podać ze śmietaną.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz