niedziela, 13 kwietnia 2014

Ciasto bez pieczenia - 3 bit

Ciasto 3 bit znają już chyba wszyscy, nie mówiąc o tym, że przepis na nie jest prawdopodobnie jednym z najczęściej umieszczanych w sieci. Być może jednak jakimś cudem uchowali się na tym świecie ludzie, którzy nigdy o tym cieście nie słyszeli i rzecz jasna nie znają przepisu. Specjalnie zatem dla nich umieszczam dzisiaj ten wpis :)


Składniki:

  • herbatniki ok. 500 g (u mnie ok. 450 g, ale ich ilość zależy od wielkości blaszki - standardowo ok. 35x24)
  • 1 puszka 500 ml masy kajmakowej
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • ok. 750 ml mleka
  • 2-3 łyżki cukru
  • 3/4 kostki masła 200 gramowego
  • śmietanka 36% 500ml
  • 2 śmietan-fixy
  • opakowanie cukru waniliowego
  • czekolada gorzka lub mleczna (u mnie obie)  - ok. 100 g
Budynie gotujemy w mniejszej ilości mleka niż mamy w przepisie. Generalnie do przygotowaniu 2 budyniów wykorzystałam 750 ml mleka i dodałam tylko 2 łyżki cukru. Ugotowany budyń, który jest bardzo gęsty, pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie miksujemy go z 3/4 kostki masła na gładki krem.
Masę kajmakową przekładamy do rondelka i podgrzewamy, żeby zrobiła się bardziej płynna. (Możemy tez podgrzać ją w mikrofali). 
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy krótko mikserem, dodajemy cukier waniliowy i śmietan-fixy i miksujemy aż się ubije na sztywno. 
Na blaszce układamy pierwszą warstwę herbatników. Na nią wykładamy ciepłą masę kajmakową i równomiernie rozsmarowujemy. Następnie na masie kajmakowej kładziemy drugą warstwę herbatników, a na niej rozsmarowujemy krem budyniowy. Na masie budyniowej układamy trzecią, ostatnią już warstwę herbatników. Na ostatnią warstwę herbatników wykładamy ubitą śmietanę. Na wierzch ścieramy czekoladę. 
 


Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na ok 12 godzin, jednak najlepsze jest dopiero po ok. 24 godzinach.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz