Właściwie to nie jest tak do końca pasta, bo składniki nie zostały przeze mnie przemielone na papkę, ale jak to "coś" skategoryzowac? Nie mam niestety pomysłu. Zatem pasta jest moją wariacją na temat "Pasty pieczarkowej z kaszą jaglaną" z sojaturobie.pl. Ponieważ nie miałam ochoty na kaszę jaglaną, postanowiłam nieco w oryginalnym przepisie namieszać, pozmieniać i przerobić. Wyszło bardzo dobrze i smacznie, dlatego też dzielę się z Wami moim pomysłem. Wyszło tak pysznie, że mojej pasty prawie już nie ma, w ostatniej chwili zrobiłam te zdjęcia.
Składniki
- szklanka kaszy pęczak (jęczmienny kujawski)
- ok. 300-400 g pieczarek (ilość według uznania)
- średnia marchewka
- 3 ogórki kiszone
- ok. 2 łyżek posiekanej natki pietruszki
- olej rzepakowy
- sól, pieprz ziołowy
Kaszę płuczemy na sicie pod gorącą wodą, następnie gotujemy do miękkości w osolonej lekko wodzie. Odcedzamy i studzimy.
Umyte, obrane i pokrojone na plasterki (lub w kostkę) pieczarki, razem ze startą na drobnych oczkach marchewką dusimy na patelni na odrobinie oleju do miękkości. Czekamy aż trochę przestygną.
Następnie kaszę oraz pieczarki z marchewką (bez soku, który puściły na patelni) razem blendujemy dolewając, jeśli potrzeba, trochę oleju - i w tym miejscu właśnie od nas zależy, czy chcemy mieć jednolitą pastę, czy nie.
Ogórki kiszone obieramy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Dodajemy do pasty razem z posiekaną na drobno natką pietruszki i mieszamy. Wszystko doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym.
Przepis ten bierze udział a Akcji "Pieczarkowy tydzień 2014" zorganizowanej przez http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/2014/04/07/pieczarkowy-tydzien-2014-zaproszenie/
Smacznego
Bardzo ciekawi mnie ta pasta. Zapraszam do dodania jej do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2014 :)
OdpowiedzUsuńO! Dziękuje bardzo za zaproszenie :)
UsuńFajnie, że zdecydowałaś się dodać przepis do akcji. Poproszę jeszcze o oznaczenie wpisu, abym mogła zaakceptować. Pozdrawiam
Usuń