niedziela, 6 kwietnia 2014

Wegańskie pulpety z kaszy jaglanej

   Ponownie pomysł na szybki obiad. W dodatku pulpety mogą być bazą do stworzenia kilku różnych dań. Można podać je z sosem grzybowym, serowym, pomidorowym, a nawet jako dodatek do zupy. Moja wersja na dziś jest z aromatycznym sosem pomidorowym i makaronem.
Bardzo syte danie :)





Składniki (na 4 spore porcje):

  • 2 szklanki opłukanej kilkukrotnie pod gorącą wodą kaszy jaglanej
  • duża marchew
  • duża pietruszka
  • natka pietruszki - posiekana
  • ząbek czosnku (lub więcej, jeśli lubicie)
  • 1/2 szklanki zmielonych płatów owsianych
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, oregano, bazylia
  • sos pomidorowy  - u mnie gotowy sos pomidorowy śródziemnomorski Tomatera
  • do podania makaron np. tagliatelle, pappardelle lub spaghetti

   Kaszę, od zagotowania się 3 szklanek osolonej lekko wody, gotujemy ok. 10 minut. Wyłączamy gaz i zostawiamy pod przykryciem na 20 minut. Potem odkrywamy, mieszamy i pozostawiamy, by lekko przestygła.
Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach. 
 


Do letniej kaszy dodajemy starte warzywa, posiekana natkę, zmielone płatki owsiane, przeciśnięty przez praskę czosnek, siemię lniane, następnie całość doprawiamy solą, pieprzem ziołowym, oregano i bazylią. 

 
Masę dokładnie mieszamy i formujemy małe pulpety.
Ja moje pulpety gotowałam ok. 15 minut w gotowym sosie śródziemnomorskim Tomatera. Wcześniej sos doprawiłam po swojemu (odrobiną soli, pieprzu, bazylii, cukru trzcinowego i oliwy z oliwek).


  Gotowe pulpety podałam z makaronem tagliatelle.


Smacznego

1 komentarz:

  1. Ooo, moje ulubione pulpeciki z kaszy jaglanej :) Ja dodatkowo kaszę gotuję w warzywnym bulionie, dzięki temu kasza jest bardziej aromatyczniejsza i smaczniejsza- do dań obiadowych idealna :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń