piątek, 20 czerwca 2014

Zielony makaron z cukinią, bobem i ricottą

  Dziewczyny, oglądacie Mistrzostwa, czy raczej nie możecie doczekać się już ich końca?
Ja oglądam z doskoku, ale wiem, co się dzieje :) A pomiędzy pracą i meczami sporo czasu spędzam oczywiście w kuchni eksperymentując i gotując. 
Dziś mam dla Was niezwykle zielone, jeszcze wiosenne danie, które ma przegonić burzowe chmury...W końcu jutro mamy pierwszy dzień lata!






Składniki na 4 porcje:
  • 300 g makaronu ze szpinakiem - u mnie LeSpeciali Tagliatelle agli spinaci firmy Arrighi
  • 250 g ricotty
  • duża cukinia
  • dwie, trzy garści ugotowanego wcześniej bobu 
  • młoda cebula, raczej większa
  • skórka z połowy cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
  • różowa sól himalajska i świeżo zmielony zielony pieprz 
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • natka pietruszki


 Na patelni, na rozgrzanym uprzednio oleju, szklimy posiekaną drobno cebulę. Kiedy cebula zrobi się szklista, dodajemy pokrojoną w cienkie półplasterki cukinię i obrany (wcześniej ugotowany) bób. Wszystko delikatnie solimy i dodajmy zioła prowansalskie. Dusimy razem, aż cukinia zrobi się nieco miękka, jednak nie straci swojej sprężystości.
W czasie kiedy warzywa duszą się na patelni, przygotowujemy ricottę. Dodajemy do niej skórkę z cytryny, ok. 2 łyżki oleju (oliwy) i do smaku soli oraz zielonego pieprzu. Wszystko razem mieszamy.


 Również podczas kiedy duszą się warzywa, gotujemy makaron. Do ugotowanego i odcedzonego makaronu dodajemy gotowe warzywa i dokładnie mieszamy. Makaron z warzywami nakładamy na talerz i na wierzch wykładamy ricottę. Wszystko skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy z natką pietruszki.


Smacznego
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz