Upałów na razie nie ma, ale przecież każdy prawdziwy miłośnik lodów wie, że nie je się ich tylko podczas upałów. Lody można jeść na okrągło, przynajmniej ja tak mogę :)
Tym bardziej, że akurat mamy sezon na owoce, które nadają się do lodów jak żadne inne - maliny, truskawki, czereśnie...
Składniki:
- 700 g truskawek
- 300 ml mleka ryżowego
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego
- ok. 3 łyżek syropu z agawy
- sok z ok. 1/2 cytryny
Umyte truskawki szypułkujemy, kroimy na mniejsze kawałki, zasypujemy cukrem i zalewamy syropem z agawy. Zostawiamy w temperaturze pokojowej na około godzinę, aż puszczą sok.
Następnie blendujemy je razem z mlekiem i sokiem z cytryny (do smaku). Sprawdzamy, czy nie potrzeba dodać np. syropu z agawy lub soku z cytryny. Jeśli nie, przelewamy do pojemnika (który można zamrażać) i zamrażamy.
Przed podaniem trzeba sorbet wyjąć z zamrażalnika i potrzymać trochę w temperaturze pokojowej - łatwiej będzie nam go wydobyć z pojemnika :)
Przed podaniem trzeba sorbet wyjąć z zamrażalnika i potrzymać trochę w temperaturze pokojowej - łatwiej będzie nam go wydobyć z pojemnika :)
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz