niedziela, 22 czerwca 2014

Wegańskie lody - truskawkowy sorbet

Upałów na razie nie ma, ale przecież każdy prawdziwy miłośnik lodów wie, że nie je się ich tylko podczas upałów. Lody można jeść na okrągło, przynajmniej ja tak mogę :)
Tym bardziej, że akurat mamy sezon na owoce, które nadają się do lodów jak żadne inne - maliny, truskawki, czereśnie...


Składniki:
  • 700 g truskawek
  • 300 ml mleka ryżowego
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • ok. 3 łyżek syropu z agawy
  • sok z ok. 1/2 cytryny
Umyte truskawki szypułkujemy, kroimy na mniejsze kawałki, zasypujemy cukrem i zalewamy syropem z agawy. Zostawiamy w temperaturze pokojowej na około godzinę, aż puszczą sok.

 
Następnie blendujemy je razem z mlekiem i sokiem z cytryny (do smaku). Sprawdzamy, czy nie potrzeba dodać np. syropu z agawy lub soku z cytryny. Jeśli nie, przelewamy do pojemnika (który można zamrażać) i zamrażamy.
Przed podaniem trzeba sorbet wyjąć z zamrażalnika i potrzymać trochę w temperaturze pokojowej - łatwiej będzie nam go wydobyć z pojemnika :)


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz