Tym razem do pracy poszły ze mną placki z cukinii. Może nie za bardzo zdrowe, bo smażone, ale za to zjedzone w rozsądnej ilości - sztuk trzech i już bez kuszących dodatków typu śmietana (bo na takie miałam ochotę) :)
Składniki:
- cukinia średniej wielkości
- jajko
- mąka i mleko
- po szczypcie soli i pieprzu (i inne wedle uznania)
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
Startą cukinię (ze skórką) kładziemy na sitko i posypujemy odrobiną soli, by puściła sok. Odstawiamy na kilka minut. Potem odciskamy dokładnie z soku. Jajko mieszamy z mąką, mlekiem, sodą i przyprawiam. Ciężko jest mi podać proporcje mleka i mąki, bo robiłam na tzw. oko - z mojego ciasta wyszło 12 placków. Do ciasta konsystencji trochę gęstszej niż naleśnikowa dodajemy startą cukinię i dokładnie mieszamy.
Następnie smażymy placki - i gotowe :)
Jak to niezdrowe? ;) Cukinia, jaja, a jeśli mąka pełnoziarnista, to już dla mnie samo zdrowie :)
OdpowiedzUsuń:) No ale to smażenie - raczej niezdrowe, bo te placki ciągną olej jak szalone.
OdpowiedzUsuń