środa, 16 stycznia 2013

Tarta prawie jabłkowa

A "prawie", jak wiemy, robi różnicę... 
Tarta chodziła za mną od jakiegoś czasu i już nawet obojętne mi było, czy będzie na słodko, czy na ostro. Zdecydował za mnie los. Okazało się, że mam kilka jabłek, które niestety straciły już swoją urodę, a także jedną gruszkę też nie pierwszej świeżości. I tak oto powstała tarta prawie jabłkowa, bo wśród jabłek znalazła się i jedna gruszka.
Składniki na tartę o średnicy ok. 26-31 cm:

Spód tarty:
  • 25 dag mąki pszennej 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki śmietany
  • 13 dag zimnego, pokrojonego w kostkę masła

Wierzch tarty:
  • 4 średnie jabłka pokrojone w plasterki
  • 1 gruszka pokrojona w plasterki
  • 5 dag maki pszennej
  • 2 jajka
  • 10 dag cukru
  • 17 dag jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania spodu tarty:
Nagrzewamy piekarnik.
Z podanych składników zagniatamy ciasto i wylepiamy nim formę do tarty (moja forma ma 31 cm średnicy). Zanim włożymy do piekarnika, nakłuwamy gęsto spód widelcem. Pieczemy ok. 10-15 minut, aż będzie lekko zarumieniony.
W czasie, kiedy piecze się spód, przygotowujemy wierzch tarty.

Sposób przygotowania wierzchu tarty:

Mąkę, jajka, jogurt naturalny, cukier, sól i cynamon miksujemy na gładką masę.
Na podpieczonym spodzie układamy (po okręgu) plasterki  jabłek i gruszki.


Następnie wylewamy równomiernie masę jogurtową.


Całość wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy ok. 40-50 min, aż masa dokładnie się zetnie.

Tarta jest pyszna jeszcze gorąca, ale bardzo dobrze smakuje również na drugi, a nawet trzeci dzień (jeśli oczywiście tak długo się ostanie).
A najwspanialsze w niej jest właśnie to, że co jakiś czas, zupełnie niespodziewanie, napotykamy na kawałek soczystej gruszki... :D


Smacznego

2 komentarze:

  1. ta przemycona gruszka doda całości smaku :)
    pozdrawiam!
    Szana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm, super, uwielbiam połączenie jabłek i gruszek :)

    OdpowiedzUsuń