niedziela, 20 stycznia 2013

Tarta warzywno-serowa

Styczeń jest bezlitosny. Wszyscy albo są chorzy, albo dopiero co byli chorzy, albo niewątpliwie dopiero będą :(  Ja zaliczam się do tej pierwszej grupy, zresztą niestety razem z moim mężem. Dlatego na poprawę humoru i ku szybkiemu powrotowi do zdrowia, postanowiłam zrobić ogromną tartę warzywno-serową.


   

Składniki na tartę o średnicy ok. 24-31 cm

Spód:




Nadzienie:



Sposób wykonania spodu


Nagrzewamy piekarnik.
Z podanych składników zagniatamy ciasto i wylepiamy nim formę do tarty (moja forma ma 31 cm średnicy). 




 Zanim włożymy do piekarnika, nakłuwamy gęsto spód widelcem. 

 
Pieczemy ok. 10-15 minut, aż będzie lekko zarumieniony.
W czasie kiedy piecze się spód, przygotowujemy nadzienie.

Nadzienie tarty: 

Warzywa mrożone (na jakie mamy akurat ochotę lub jakie mamy w domu) podsmażamy kilka minut na oleju, możemy delikatnie posolić.



Mozzarellę kroimy na plasterki, a ser żółty na drobne paseczki.



 Łyżkę octu balsamicznego mieszamy z łyżką oleju, szczyptą soli i pieprzu i tą mieszaniną zalewamy obrane i pokrojone na plasterki pomidory.



2 jajka, 6 łyżek śmietany i szczyptę soli razem miksujemy.



Na podpieczonym spodzie układamy kolejno:
warzywa, które posypujemy odrobiną tymianku



 

na warzywa układamy pomidory


następnie kładziemy paski żółtego sera i zalewamy mieszaniną jajek i śmietany. Tę warstwę również możemy posypać tymiankiem.

 
Na końcu przykrywamy mozzarellą i całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 50-60 min.



Tarta jest wspaniała - pachnie pomidorami i tymiankiem. Już w samym jej zapachu czuć uzdrawiającą moc :)




Pyszna gorąca, a i zimna pewnie nie gorsza :)


Smacznego


1 komentarz:

  1. Trochę taka pizza na półkruchym cieście, koniecznie muszę wypróbować, bo wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń