poniedziałek, 4 lutego 2013

Banoffee

Banoffee to deser, w którym można się zakochać. Najlepiej smakuje z mocną kawą. Jest przepyszny i wbrew pozorom wcale nie taki słodki.




Składniki na tortownicę ok 20-23 cm:

170 g ciastek owsianych

50 g roztopionego masła

masa krówkowa

3 banany

opakowanie sera mascarpone

2 śmietany 36%

łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:


Ciastka owsiane bardzo drobno kruszymy i dodajemy do nich stopione masło. Dokładnie razem mieszamy.


Ciastka z masłem wykładamy na dno tortownicy i wyrównujemy dociskając.



Lekko podgrzaną masę kajmakową (krówkową) wykładamy na ciastka.


Następnie układamy plasterki bananów.


Ser mascarpone  mieszamy dokładnie (może być mikserem na niskich obrotach) ze śmietankami  i łyżką cukru pudru. Wykładamy na banany i gotowe.

Całość możemy udekorować gorzkim kakao, a przed podaniem schłodzić w lodówce przez ok. godzinę.

 Smacznego :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz