Banoffee to deser, w którym można się zakochać. Najlepiej smakuje z mocną kawą. Jest przepyszny i wbrew pozorom wcale nie taki słodki.
Składniki na tortownicę ok 20-23 cm:
170 g ciastek owsianych
50 g roztopionego masła
masa krówkowa
3 banany
opakowanie sera mascarpone
2 śmietany 36%
łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania:
Ciastka owsiane bardzo drobno kruszymy i dodajemy do nich stopione masło. Dokładnie razem mieszamy.
Ciastka z masłem wykładamy na dno tortownicy i wyrównujemy dociskając.
Lekko podgrzaną masę kajmakową (krówkową) wykładamy na ciastka.
Następnie układamy plasterki bananów.
Ser mascarpone mieszamy dokładnie (może być mikserem na niskich obrotach) ze śmietankami i łyżką cukru pudru. Wykładamy na banany i gotowe.
Całość możemy udekorować gorzkim kakao, a przed podaniem schłodzić w lodówce przez ok. godzinę.
Smacznego :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz