wtorek, 26 marca 2013

Jarmuż w roli głównej

Jarmuż odkryłam niedawno, a ponieważ jest bardzo zdrowy (Tu więcej na ten temat), postanowiłam natychmiast włączyć go do diety :) Dziś akurat, w formie sałatki, poszedł ze mną do pracy.


Składniki na ogromniastą miskę sałatki:
  • opakowanie jarmużu (ja kupuję w Realu)
  • 1 jabłko
  • 1 czerwona papryka
  • pęczek rzodkiewek
  • ugotowana kasza jaglana (ok. szklanki ugotowanej lub więcej)
  • olej rzepakowy
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz do smaku
Jarmuż dokładnie płuczemy i pozbywamy się grubych łodyg (zostawiamy same liście). Następnie przekładamy do miski, dodajemy olej (ok 3-4 łyżek) i solimy. Tak przygotowany jarmuż ugniatamy dłońmi (jak byśmy wyrabiali ciasto), żeby zmiękł. Paprykę, jabłko i rzodkiewki kroimy i dodajemy do "wygniecionego" jarmużu, dodajemy też sok z połowy cytryny i kaszę jaglaną. Wszystko razem przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. I gotowe :)


Smacznego

1 komentarz:

  1. Po jarmuż, ale też po topinambur, czarną rzepę, brukiew i skorzonerę (wężymord) i wiele innych dziwolągów zapraszamy do zakręconej na punkcie ekologii i tradycji Sudawii. Dostępne są oczywiście w czasie ich wegetacji, obecnie kończymy płody z sezonu 2012.
    Więcej na http://sudawia.pl/sklep-sudawia/warzywa-ekologiczne-i-owoce-ekologiczne-przetwory/ :)

    OdpowiedzUsuń