Składniki na ciasto (blaszka o wymiarach 24 x 24):
- 300 g drobno startej marchewki
- 250 g mąki
- 2 jaja
- 200 g brązowego cukru
- 150 ml oleju roślinnego (rzepakowego)
- 50 g wiórków kokosowych
- po 1 łyżeczce cynamonu, soli i proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
Składniki na krem/polewę:
- 100 g kremowego serka
- 50 g masła
- 200 g cukru pudru
- sok z cytryny - do smaku
Ciasto:
Jajka ubijamy mikserem, aż staną się puszyste. Następnie dodajemy cukier i ubijamy na gładką masę. Do masy dodajemy powoli olej - ciągle ubijając. Kiedy całość się połączy, dodajemy marchewkę i wiórki i dokładnie mieszamy - ale już łyżką. W drugiej misce mieszamy ze sobą mąkę, cynamon, sól, proszek do pieczenia i sodę. Sypkie składniki dodajemy do mokrych i wszystko razem dokładnie mieszamy łyżką, aż powstanie jednolita masa.
Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy w uprzednio nagrzanym piekarniku ok. godziny.
Krem/polewa:
Ucieramy mikserem serek (np. Philadelphia) razem z masłem i po połączeniu tych dwóch składników, dodajemy cukier puder (dalej ucierając) i na końcu do smaku sok z cytryny (w ilości wg upodobań, ja dałam ok 2-3 łyżek). Krem wstawiamy do lodówki, żeby stężał.
Wystudzone ciasto przekrawamy poziomo na dwie części i środek smarujemy częścią stężałego kremu, a pozostałą częścią smarujemy wierzch.Wstawiamy ciasto do lodówki i też tam przechowujemy, chyba, że nie będzie co, bo zniknie od razu całe :)
Smacznego
To musi smakować ;D
OdpowiedzUsuńpysznie się prezentuje!
OdpowiedzUsuń