czwartek, 10 października 2013

Ciasto marchewkowo-kokosowe

Szybko się robi, a potem szybko znika...


Składniki na ciasto (blaszka o wymiarach 24 x 24):
  • 300 g drobno startej marchewki
  • 250 g mąki
  • 2 jaja
  • 200 g brązowego cukru
  • 150 ml oleju roślinnego (rzepakowego)
  • 50 g wiórków kokosowych
  • po 1 łyżeczce cynamonu, soli i proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody  

Składniki na krem/polewę:
  • 100 g kremowego serka
  • 50 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • sok z cytryny  - do smaku

Ciasto:

Jajka ubijamy mikserem, aż staną się puszyste. Następnie dodajemy cukier i ubijamy na gładką masę. Do masy dodajemy powoli olej - ciągle ubijając. Kiedy całość się połączy, dodajemy marchewkę i wiórki i dokładnie mieszamy - ale już łyżką. W drugiej misce mieszamy ze sobą mąkę, cynamon, sól, proszek do pieczenia i sodę. Sypkie składniki dodajemy do mokrych i wszystko razem dokładnie mieszamy łyżką, aż powstanie jednolita masa.
Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy w uprzednio nagrzanym piekarniku ok. godziny.

Krem/polewa:

Ucieramy mikserem serek (np. Philadelphia) razem z masłem i po połączeniu tych dwóch składników, dodajemy cukier puder (dalej ucierając) i na końcu do smaku sok z cytryny (w ilości wg upodobań, ja dałam ok 2-3 łyżek). Krem wstawiamy do lodówki, żeby stężał.


Wystudzone ciasto przekrawamy poziomo na dwie części i środek smarujemy częścią stężałego kremu, a pozostałą częścią smarujemy wierzch.Wstawiamy ciasto do lodówki i też tam przechowujemy, chyba, że nie będzie co, bo zniknie od razu całe :)


Smacznego

2 komentarze: