niedziela, 4 maja 2014

Dal z czerwoną soczewicą, cukinią i żółtą fasolką

   Już dawno miałam ochotę na jakiś orientalny smak, ale oczywiście w mojej złagodzonej wersji. Wybór padł na dal z czerwonej soczewicy. Lubię takie dania - proste i szybkie w wykonaniu, w dodatku można zjeść je samo lub podać np. do ryżu. I jeszcze jedna zaleta, szczególnie ważna dla zapracowanych, danie to można zrobić od razu w ogromnej ilości i jeść, aż się nie znudzi.




Składniki na 3 - 4 porcje:
  • 5 pomidorów
  • duża cukinia
  • żółta fasolka ok. 300-400 g
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • łyżka cukru trzcinowego
  • przyprawy: sól, kurkuma, curry, imbir mielony, słodka papryka
   Soczewicę płuczemy dokładnie na sicie, a następnie zalewamy wodą i odstawiamy na ok. godzinę.
Fasolkę (mrożoną lub świeżą) gotujemy na półtwardo w osolonym lekko wrzątku.
Pomidory obieramy ze skórek i kroimy na mniejsze kawałki. Nieobraną cukinię także kroimy np. w kostkę.
Rozgrzewamy w garnku olej i wrzucamy pomidory razem z cukinią. Lekko solimy i gotujemy aż pomidory puszczą sok. Jeśli mają mało soku tzn. niewystarczającą ilość do ugotowania w nim soczewicy, dolewamy trochę wody.
Kiedy ilość płynu w garnku będzie wystarczająca, wrzucamy soczewicę i gotujemy, aż będzie miękka. U mnie trwało to ok. 15 - 20 minut. Następnie wrzucamy fasolkę i doprawiamy  - cukrem trzcinowym, płaską łyżeczką curry, odrobiną kurkumy, 1/3 łyżeczką imbiru i 1/2 łyżeczką czerwonej słodkiej papryki i ewentualnie solą (ilość przypraw zależy od naszych upodobań). Całość mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 10 minut.
My swoje danie zjedliśmy z ryżem.



Smacznego

1 komentarz:

  1. bardzo lubie tego typu dania - soczewica + warzywa, zawsze się sprawdzają i sa pyszne :)

    OdpowiedzUsuń