Koniecznie muszę zacząć sama robić tortille, bo skład tych z marketów może przerazić. Niestety tym razem (ostatni już raz, obiecuję) skorzystałam z gotowych placków. Po prostu pomysł na dzisiejszy obiad przyszedł mi do głowy, kiedy byłam akurat na zakupach, a głód już nam zaglądał w oczy.
Składniki - ja jednorazowo zrobiłam 3 tortille:
- tortille - najlepiej zrobione własnoręcznie :)
- ok 30 dag pieczarek
- duży pomidor - pokrojony na plasterki
- papryka czerwona - pokrojona w paski
- młody szpinak - ok. 3 garści
- ząbek czosnku
- kula mozzarelli - starta
- spora garść rukoli
- oliwa z oliwek
- olej rzepakowy
- sól, pieprz ziołowy, oregano
Pieczarki obieramy, kroimy na plasterki i podsmażamy na oleju rzepakowym. Pod koniec smażenia dodajemy odrobinę soli i pieprzu ziołowego.
Umyty szpinak, razem z ząbkiem czosnku (ja dodaję cały ząbek czosnku, a potem go wyjmuję), również podsmażamy - aż zrobi się miękki, ale nie straci koloru.
Tortillę smarujemy odrobiną oliwy z oliwek i układamy na niej porcję szpinaku, porcję pieczarek, plasterki pomidora, paski papryki, porcję startej mozzarelli. Wszystko posypujemy oregano i jeśli potrzeba pieprzem ziołowym.
Zawijamy tortille i albo wkładamy do mikrofali na ok. 1-2 minuty albo do piekarnika (aż rozpuści się ser). Gotową tortille podajemy z rukolą i oliwą z oliwek.
Zawijamy tortille i albo wkładamy do mikrofali na ok. 1-2 minuty albo do piekarnika (aż rozpuści się ser). Gotową tortille podajemy z rukolą i oliwą z oliwek.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz