Tym razem podzielę się z Wami wspaniałym przepisem na owsiankę. Od pewnego czasu jem owsiankę każdego dnia rano od poniedziałku do piątku. Czasami jest to najzwyklejsza owsianka np. z bananem, a czasami coś bardziej wyrafinowanego - jak ta poniżej. Przepis ten jest zmodyfikowaną przeze mnie wersją przepisu z innego, bodajże amerykańskiego bloga, ale jakiego, niestety nie pamiętam. W każdym razie przepis wart wypróbowania.
Składniki na 2 owsianki:
- ok. 250 - 300 ml płatków owsianych błyskawicznych
- garść łuskanych orzechów włoskich
- jabłko - starte na drobnych oczkach
- sok z 1/2 pomarańczy
- płaska łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- płaska łyżeczka cukru trzcinowego
- 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
Płatki owsiane oraz orzechy, w osobnych miseczkach, zalewamy wodą i zostawiamy na co najmniej godzinę, a najlepiej 2-3 godziny.
Po tym czasie płatki i orzechy odsączmy z wody. Orzechy obieramy ze skórki, powinna dać łatwo się zdjąć (ale można ten krok pominąć). Następnie płatki, orzechy, starte jabłko, sok z połówki pomarańczy razem blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy cukier z wanilią, cukier trzcinowy i kardamon i jeszcze chwilkę miksujemy. Przekładamy do miseczek i podajemy ze świeżymi truskawkami albo innymi owocami.
Ja nasze owsianki przygotowuję zawsze wieczorem i na noc wkładam do lodówki, rano tylko wyjmuję i śniadanie gotowe.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz