niedziela, 11 maja 2014

Owsianka pomarańczowo-jabłkowa ze świeżymi truskawkami

    Tym razem podzielę się z Wami wspaniałym przepisem na owsiankę. Od pewnego czasu jem owsiankę każdego dnia rano od poniedziałku do piątku. Czasami jest to najzwyklejsza owsianka np. z bananem, a czasami coś bardziej wyrafinowanego - jak ta poniżej. Przepis ten jest zmodyfikowaną przeze mnie wersją przepisu z innego, bodajże amerykańskiego bloga, ale jakiego, niestety nie pamiętam. W każdym razie przepis wart wypróbowania.


Składniki na 2 owsianki:
  • ok. 250 - 300 ml płatków owsianych błyskawicznych
  • garść  łuskanych orzechów włoskich
  • jabłko - starte na drobnych oczkach
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • płaska łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • płaska łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
   Płatki owsiane oraz orzechy, w osobnych miseczkach, zalewamy wodą i zostawiamy na co najmniej godzinę, a najlepiej 2-3 godziny.







  Po tym czasie płatki i orzechy odsączmy z wody. Orzechy obieramy ze skórki, powinna dać łatwo się zdjąć (ale można ten krok pominąć). Następnie płatki, orzechy, starte jabłko, sok z połówki pomarańczy razem blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy cukier z wanilią, cukier trzcinowy i kardamon i jeszcze chwilkę miksujemy. Przekładamy do miseczek i podajemy ze świeżymi truskawkami albo innymi owocami. 
Ja nasze owsianki przygotowuję zawsze wieczorem i na noc wkładam do lodówki, rano tylko wyjmuję i śniadanie gotowe.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz