sobota, 28 czerwca 2014

Kokosowy ryż z czerwonymi porzeczkami

 W Łodzi właśnie odbywa się Festiwal Dobrego Smaku. Super i w ogóle, tylko dlaczego wszystkie niemalże festiwalowe dania są z mięsem? Wyjątkiem jest wspaniała "Zbożowa", no ale u nich w menu zawsze większość dań jest wege. Reszta niestety nie jest dla wegetarian :( Dlatego bojkotujemy Festiwal i jemy w domu. A u nas - pierwsze w tym roku porzeczki. Kwaśne jak diabli ale bardzo, bardzo dobre (i zdrowe).  A do porzeczek pyszny kokosowy ryż.
 I to jest właśnie nasze domowe, festiwalowe wegańskie /wegetariańskie  danie :)



Składniki na 2 spore porcje:
  • 200 g dobrze wypłukanego ryżu
  • 200 ml mleka kokosowego
  • ok. 170 ml mleka ryżowego
  • spora szczypta soli
  • łyżka cukru trzcinowego
  • porzeczki w ilości wedle upodobań
  • dodatkowo do podania - śmietanka 30% i cukier trzcinowy
 
   Ryż zalewamy mlekiem kokosowym i mlekiem ryżowym, dodajemy sól i cukier i gotujemy na bardzo małym gazie ok. 15 minut. Trzeba mieszać co jakiś czas, bo wraz z redukcją płynu zacznie przywierać do dna garnka. Po tym czasie zdejmujemy z gazu i zostawiamy jeszcze pod przykryciem ok. 10 minut. Ryż podajemy z samymi porzeczkami, albo dodatkowo polewamy śmietanką 30% (lub inną wegańską śmietaną) i jeśli porzeczki są wyjątkowo kwaśne, dodajemy trzcinowy cukier.


Smacznego

1 komentarz: