W Łodzi właśnie odbywa się Festiwal Dobrego Smaku. Super i w ogóle, tylko dlaczego wszystkie niemalże festiwalowe dania są z mięsem? Wyjątkiem jest wspaniała "Zbożowa", no ale u nich w menu zawsze większość dań jest wege. Reszta niestety nie jest dla wegetarian :( Dlatego bojkotujemy Festiwal i jemy w domu. A u nas - pierwsze w tym roku porzeczki. Kwaśne jak diabli ale bardzo, bardzo dobre (i zdrowe). A do porzeczek pyszny kokosowy ryż.
I to jest właśnie nasze domowe, festiwalowe wegańskie /wegetariańskie danie :)
Składniki na 2 spore porcje:
- 200 g dobrze wypłukanego ryżu
- 200 ml mleka kokosowego
- ok. 170 ml mleka ryżowego
- spora szczypta soli
- łyżka cukru trzcinowego
- porzeczki w ilości wedle upodobań
- dodatkowo do podania - śmietanka 30% i cukier trzcinowy
Ryż zalewamy mlekiem kokosowym i mlekiem ryżowym, dodajemy sól i cukier i gotujemy na bardzo małym gazie ok. 15 minut. Trzeba mieszać co jakiś czas, bo wraz z redukcją płynu zacznie przywierać do dna garnka. Po tym czasie zdejmujemy z gazu i zostawiamy jeszcze pod przykryciem ok. 10 minut. Ryż podajemy z samymi porzeczkami, albo dodatkowo polewamy śmietanką 30% (lub inną wegańską śmietaną) i jeśli porzeczki są wyjątkowo kwaśne, dodajemy trzcinowy cukier.
Smacznego
Super to wygląda!
OdpowiedzUsuń