niedziela, 8 czerwca 2014

Tarta z zieloną fasolką, papryką i świeżym szczypiorkiem

    Wiosna jest super pod każdym względem, ale chyba najwspanialsze jest to, że wiosną mamy tyle młodych, świeżych i kolorowych warzyw. I dziś, myśląc o tych wszystkich wspaniałych młodych warzywach i możliwościach kulinarnych jakie ze sobą niosą, wpadłam na pomysł zrobienia wiosennej tarty warzywnej, w której znajdzie się i bób i fasolki zielona i żółta, młoda marchewka i jeszcze wszystko to, co uda mi się kupić na rynku. Zatem pełna entuzjazmu udałam się na pobliski rynek i ku mojemu ogromnemu zaskoczeniu okazało się, że na całym rynku sprzedaje się dosłownie kilka warzyw na krzyż! Wszędzie tylko pomidory, ogórki, ziemniaki, młoda włoszczyzna i truskawki. Na kilku stoiskach były kalafiory i czereśnie, a dosłownie na dwóch lub trzech zielona fasolka, botwinka i bób (którego cena na razie jest astronomicznie wysoka). A rabarbar (kilka patyków) na jednym jedynym stoisku. Żółtej fasolki nie było wcale i ledwie udało mi się wybrać jakąś sensowną zieloną :( Czy tylko na moim rynku jest taki kiepski wybór warzyw i owoców? W dodatku ceny są z kosmosu...
Ostatecznie, na szczęście, tarta wyszła przepyszna.







Składniki:
Spód tarty:
  • 200 g mąki
  • 100 g zimnego, posiekanego drobno masła
  • 1/3  łyżeczki soli
  • 3-4 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
  • 3 jajka
  • 200 ml śmietany 36%
  • szklanka startej mozzarelli
  • spora garść ugotowanej al dente zielonej fasolki
  • obrana czerwona papryka pokrojona na mniejsze kawałki
  • obrany pomidor - pokrojony na plasterki
  • 1/2 pęczka posiekanego na drobno szczypiorku
  • zioła prowansalskie, sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  Ze składników na spód tarty zagniatamy szybko ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy na okrąg, którego średnica będzie większa niż średnica formy. Przekładamy do foremki (ja swoją wysmarowałam lekko masłem) tak, by ciasto oblepiało ją całą. Cały spód tarty nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 15 min. - aż będzie lekko "rumiany".
Jajka, śmietanę, ser i do smaku: sól, pieprz i zioła prowansalskie, dokładnie miksujemy. 
Na spodzie upieczonej tarty układamy fasolkę (można ją pokroić na mniejsze kawałki), paprykę i plasterki pomidora. Zalewamy masą z jajek. Pieczemy, aż masa się zetnie - ok. 35 minut.
Gotową tartę polewamy oliwą z oliwek i posypujemy szczypiorkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz