piątek, 11 lipca 2014

Aromatyczny sos pomidorowy z cukinią

   Czy można być przeziębionym w środku lata? Otóż niestety tak, tym bardziej, jeśli wcześniej kilka dni pod rząd siedziało się w przeciągu. Teraz mam katar do pasa i tylko resztki węchu i smaku :( Dlatego na poprawę humoru, na wzmocnienie i dla polepszenia zdrowia zrobiłam sobie wspaniały w smaku, aromatyczny sos pomidorowy. Najlepszy  jest z samym chlebem.
Zjadłam i czuję, jak wracają mi siły :)


Składniki:
  • młoda cebula
  • ząbek czosnku
  • cukinia
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki cząbru
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • po sporej szczypcie : curry, kurkumy, imbiru, kminu rzymskiego
  • sól różowa do smaku
  Do garnka, na rozgrzaną łyżkę oleju kokosowego, dajemy pokrojoną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.  Mieszamy co jakiś czas i czekamy, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy pokrojoną cukinię i przyprawy: szczyptę soli, kilka ziaren pieprzu, po płaskiej łyżeczce oregano i cząbru, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, sporą szczyptę kurkumy, curry, imbiru i kuminu rzymskiego. Dokładnie mieszamy i wszystko razem gotujemy, aż cukinia zrobi się lekko miękka. 


Potem dodajemy passatę pomidorową, oliwę z oliwek, po łyżeczce oregano i cząbru i 2 łyżeczki cukru trzcinowego. Dosalamy do smaku i całość gotujemy jeszcze ok 5-10 minut.
 


Podajemy - najlepiej - z razowym pieczywem, ale sos jest też doskonały do makaronu czy ryżu.


Smacznego

1 komentarz: