sobota, 13 września 2014

Curry ze szpinakiem i mlekiem kokosowym

Jakiś czas temu jadłam u znajomych wspaniałe, bardzo ostre curry. Chodziło potem za mną i chodziło, aż w końcu zrobiłam swoją, trochę złagodzoną w smaku wersję pomidorowo-kokosową. I wyszło przepysznie!


 Składniki:
  • puszka pomidorów pokrojonych w kostkę (lub kilka pomidorów świeżych)
  • puszka mleka kokosowego
  • ok. 250 g świeżego szpinaku (baby)
  • 4-5 łyżek czerwonej soczewicy
  • olej rzepakowy do smażenia
  • przyprawy: curry, ostra papryka, chili, świeżo zmielony czarny pieprz, sól, baaardzo aromatyczna Podlaska przyprawa orientalna firmy Dary Natury (czyli mieszanka mielonego kardamonu, ziela angielskiego, cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, kurkumy, goździków i płatków róży :D), odrobina cukru trzcinowego.
Na bardzo głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy olej i na rozgrzany wrzucamy przyprawę curry (u mnie ok. 1 płaskiej łyżki) i Podlaskiej przyprawy orientalnej (też łyżka). Ilość przypraw dodajemy oczywiście wedle upodobania. Przyprawy smażymy kilka minut, aż aromat przypraw rozniesie się po całym domu :) Następnie dodajemy pomidory i mleko kokosowe. Chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czerwoną ostrą papryką i chili i odrobiną cukru trzcinowego. Dodajemy umyty szpinak i chwilę gotujemy, aż liście zmiękną i zmniejszy się ich objętość, wtedy wrzucamy soczewicę i gotujemy, aż będzie miękka.
Wygląd curry nie jest oszałamiający ale smak owszem (bardzo aromatyczne), szczególnie jeśli lubicie kuchnię indyjską :) Smacznego!

4 komentarze:

  1. Z wielką chęcią bym się wprosiła na takie curry ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. teraz za mną będzie chodziło to curry! świetny przepis, który z całą pewnością wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smacznego! :)

    Chętnych do wypróbowania przepisu we własnej kuchni zapraszamy do naszego sklepu on-line po Podlaską przyprawę orientalną.

    http://www.ziolowyzakatek.sklep.pl/pl/p/Podlaska-przyprawa-ORIENTALNA-50g-Dary-Natury-przyprawy-bez-chemii/242

    OdpowiedzUsuń