Jako że sezon na paprykę oraz pomidory w pełni, wracam do Was (po krótkiej przerwie) z przepisem na bardzo prostą i bardzo smaczną zupę paprykowo-pomidorową.
Składniki:
- 2 bardzo duże papryki czerwone lub więcej, jeśli chcemy
- 2 bardzo duże pomidory malinowe i jak wyżej
- wywar ugotowany na włoszczyźnie (u mnie ok. 2 l.)
- przyprawy: sól, pieprz i u mnie "Ekologiczna przyprawa do dań wegetariańskich" firmy "Dary Natury" (mieszanka przypraw: kminku, czarnuszki, kopru włoskiego, gorczycy, kozieradki, kolendry, rozmarynu, oregano, owocu berberysu i arcydzięgielu)
- łyżeczka cukru trzcinowego
- olej do smażenia
- ewentualnie, dla wzmocnienia smaku, trochę przecieru pomidorowego, ale lepiej dodać więcej "żywych" pomidorów
Obrane ze skórek pomidory i papryki kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię, na rozgrzany olej. Smażymy, aż papryka zrobi się miękka (pomidory wtedy już na pewno są bardzo miękkie). Doprawiamy solą, pieprzem i np. przyprawą do dań wegetariańskich, a także cukrem trzcinowym. Całość przelewamy do wcześniej ugotowanego wywaru warzywnego i zagotowujemy. Doprawiamy jeszcze, jeśli potrzeba (także przecierem z pomidorów).
Gotową zupę podajemy np. z makaronem.
Smacznego
Mniam! :) Prezentuje się świetnie... Jak smakuje?
OdpowiedzUsuńSmakuje wspaniale - jak późne lato :)
UsuńZapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014, jutro już się kończy.
OdpowiedzUsuń