poniedziałek, 8 września 2014

Prosta zupa z czerwonej papryki i pomidorów

Jako że sezon na paprykę oraz pomidory w pełni, wracam do Was (po krótkiej przerwie) z przepisem na bardzo prostą i bardzo smaczną zupę paprykowo-pomidorową.



Składniki:
  • 2 bardzo duże papryki czerwone lub więcej, jeśli chcemy 
  • 2 bardzo duże pomidory malinowe i jak wyżej
  • wywar ugotowany na włoszczyźnie (u mnie ok. 2 l.)
  • przyprawy: sól, pieprz i u mnie "Ekologiczna przyprawa do dań wegetariańskich" firmy "Dary Natury" (mieszanka przypraw: kminku, czarnuszki, kopru włoskiego, gorczycy, kozieradki, kolendry, rozmarynu, oregano, owocu berberysu i arcydzięgielu)
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • olej do smażenia
  • ewentualnie, dla wzmocnienia smaku, trochę przecieru pomidorowego, ale lepiej dodać więcej "żywych" pomidorów
Obrane ze skórek pomidory i papryki kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię, na rozgrzany olej. Smażymy, aż papryka zrobi się miękka (pomidory wtedy już na pewno są bardzo miękkie). Doprawiamy solą, pieprzem i np. przyprawą do dań wegetariańskich, a także cukrem trzcinowym. Całość przelewamy do wcześniej ugotowanego wywaru warzywnego i zagotowujemy. Doprawiamy jeszcze, jeśli potrzeba (także przecierem z pomidorów).
Gotową zupę podajemy np. z makaronem.

 Smacznego

3 komentarze:

  1. Mniam! :) Prezentuje się świetnie... Jak smakuje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje wspaniale - jak późne lato :)

      Usuń
  2. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014, jutro już się kończy.

    OdpowiedzUsuń