niedziela, 2 listopada 2014

Kluski leniwe

Myślę, że kluski leniwe chyba każdy zna i jadł nie raz w swoim życiu. Niemniej jednak u mnie na blogu jeszcze ich nie było i to dobry moment, by się pojawiły. W końcu bardzo dobrze będą smakowały z sokiem zrobionym z letnich owoców np. bardzo zdrowej czarnej porzeczki.




Składniki na 2-3 porcje
  • 250 g półtłustego sera białego
  • jajko
  • szklanka mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
Wszystkie składniki (w temperaturze pokojowej) razem mieszamy i wyrabiamy z nich ciasto. Formujemy wleczki i odcinamy nożem kluski - mogą być jak kopytka.
Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 2 minut od wypłynięcia klusek na powierzchnię.
Bardzo często jemy kluski z bułką tartą i z cukrem, jednak tym razem poszliśmy na całość i zjedliśmy polane śmietaną 36%, sokiem z czarnej porzeczki (wyrób domowy) i posypane cukrem trzcinowym. Wspaniałe!

 Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz