sobota, 1 czerwca 2013

Zupa szczawiowa z młodymi ziemniakami (w końcu) :)

Długo musiałam czekać na tę zupę, ale w końcu zdobyłam upragniony pęczek szczawiu. Zupa wyszła rewelacyjna i mam nadzieję, zrobić ją jeszcze chociaż raz w tym sezonie.



Składanki (na ok. 4 porcji):

  • kostka warzywna
  • pęczek młodej włoszczyzny
  • młode ziemniaki (ilość wedle uznania)
  • pęczek szczawiu
  • łyżka mąki
  • śmietana 12% 
  • łyżeczka masła
  • sól i pieprz
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielski (4 szt.)
  • łyżeczka cukru
  • jajka
Na kostce warzywnej i młodej włoszczyźnie (z dodatkiem odrobiny soli i pieprzu oraz liści laurowych i ziela angielskiego) ugotowałam wywar. W tym czasie na łyżeczce masła podsmażyłam pokrojony drobno szczaw. Do wywaru dodałam pokrojone w kostkę młode ziemniaki i szczaw i gotowałam dalej do miękkości ziemniaków.
Śmietanę wymieszałam z mąką i dodałam do zupy (tak by się nie zważyła). Całość doprawiłam jeszcze do smaku solą i cukrem). Zupę podałam z jajkiem na twardo.


Smak zupy rekompensuje jej wygląd :)

Smacznego

2 komentarze: