Muffinki kukurydziane są rewelacyjną bazą do eksperymentowania z dodatkami. Można zrobić z nich albo słodki deser albo wytrawną przekąskę. Zależy, na co akurat mamy ochotę. Co do moich muffinek, to miałam plan na wspaniałe śniadanie - połączenie słodkich pomarańczy z gorzką czekoladą. O tym, jak przygotować pomarańcze pisałam tutaj, a o tym jak zrobić muffinki z gorzką czekoladą piszę poniżej.
Składniki na 12 muffinek:
- szklanka mąki kukurydzianej
- szklanka mąki pszennej razowej typ 2000
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego (jeśli mają być słodkie, to więcej
- 1 jajko
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka mleka - może być roślinne
- 1/3 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady posiekanej na mniejsze kawałki
Włączamy piekarnik na 200 stopni. Przygotowujemy formę lub foremki do muffinek.
W jednej misce mieszamy razem suche składniki - obie mąki, cukier, proszek do pieczenia i sól. W drugiej jajko, olej i mleko. Mokre składniki wlewamy do suchych i dokładnie mieszamy (łyżką, nie używamy miksera). Następnie dodajemy kawałki czekolady i znowu mieszamy.
Masę przekładamy do foremek i pieczemy ok 20 minut.
Muffinki z mąki razowej nie wyrosną ogromne - pewnie dlatego, że mąka ta jest "ciężka", a nie taka puchata :)
Smacznego
O jaki fajny pomysl na sniadanie ;)
OdpowiedzUsuń