wtorek, 13 maja 2014

Kukurydziane muffinki z gorzką czekoladą

   Muffinki kukurydziane są rewelacyjną bazą do eksperymentowania z dodatkami. Można zrobić z nich albo słodki deser albo wytrawną przekąskę. Zależy, na co akurat mamy ochotę. Co do moich muffinek, to miałam plan na wspaniałe śniadanie - połączenie słodkich pomarańczy z gorzką czekoladą. O tym, jak przygotować pomarańcze pisałam tutaj, a o tym jak zrobić muffinki z gorzką czekoladą piszę poniżej.




Składniki na 12 muffinek:
  • szklanka mąki kukurydzianej
  • szklanka mąki pszennej razowej typ 2000
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego (jeśli mają być słodkie, to więcej
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka mleka - może być roślinne
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady posiekanej na mniejsze kawałki
   Włączamy piekarnik na 200 stopni. Przygotowujemy formę lub foremki do muffinek. 
W jednej misce mieszamy razem suche składniki - obie mąki, cukier, proszek do pieczenia i sól. W drugiej jajko, olej i mleko. Mokre składniki wlewamy do suchych i dokładnie mieszamy (łyżką, nie używamy miksera). Następnie dodajemy kawałki czekolady i znowu mieszamy.
Masę przekładamy do foremek i pieczemy ok 20 minut.
Muffinki z mąki razowej nie wyrosną ogromne - pewnie dlatego, że mąka ta jest "ciężka", a nie taka puchata :)



Smacznego

1 komentarz: